De afgelopen jaren heb je het waarschijnlijk vaak langs horen komen: de bitcoin. Op het nieuws kwam het vaak voorbij en duizenden mensen zijn er enorm rijk (of juist heel arm) door geworden. Wanneer je je nooit verdiept hebt in bitcoin is het waarschijnlijk allemaal nog erg vaag voor jou. Toch kan het een erg interessant onderwerp zijn waar jij je in kan gaan verdiepen. Om je op weg te helpen, heb ik hier de basisinformatie over bitcoins in dit artikel beschreven.

Wat is de bitcoin precies?

Door de ontwikkelingen op het gebied van internet en technologie en het stijgende wantrouwen richting banken na de financiële crisis in 2008 steeg de vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel. Bitcoin was de oplossing hiervan. Bitcoins zijn, om het simpel te houden, digitale munten die je net als normaal geld kan gebruiken. Je kan erin handelen door ze te kopen en verkopen, maar je kan er ook mee betalen in diverse webshops. Het is een zogenoemde ‘crypotcocurrency’.

De waarde van de bitcoin schommelt enorm. In 2017 kende de bitcoin een ongekende stijging en had de munt op gegeven moment zelfs een waarde van bijna 20.000 dollar. Veel mensen hadden het in dit jaar over de munt, maar een jaar later ging de hype weg en daalde de waarde enorm.

Het kopen van bitcoins

Iedereen heeft de mogelijkheid om bitcoins te kopen. Er zijn drie manieren om aan bitcoins te komen:

  • Via een online wisselkantoor. Hier kan je de bitcoins gemakkelijk betalen in euro’s via bijvoorbeeld iDEAL. Een wisselkantoor is echter niet de goedkoopste manier om aan bitcoins te komen, aangezien de bedrijven achter deze kantoren een bepaald percentage in commissie brengen om winst te maken.
  • Via een ruilbeurs. Op een ruilbeurs komen kopers en verkopers samen. Zo’n platform verkoopt zelf geen bitcoins, maar maakt het mogelijk om de munt te wisselen tegen een betaling. De kosten hier liggen een stuk lager als bij een wisselkantoor, echter is het wel een stukje ingewikkelder.
  • Van een andere gebruiker. Ook kan je bitcoins kopen van andere gebruikers. Mensen bieden hun bitcoins aan via online marktplaatsen. Het is anoniemer als de eerdergenoemde mogelijkheden, maar daarom ook vaak wel een stukje duurder.

Hoeveel is de bitcoin waard?

Zoals eerder al vermeld schommelt de waarde van de bitcoin enorm. Anders dan reguliere aandelen kent de bitcoin geen opening- of slotkoers. De bitcoin koers komt tot stand op internationale, online beurzen waar de kopers en verkopers handelen in de munt. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Wanneer de bitcoin koers daalt is het aanbod groter als de vraag en als de koers stijgt dan is er meer vraag dan aanbod.

Dat de waarde van de bitcoin zo verschilt kun je wel goed zien in cijfers. In de afgelopen 12 maanden was de bitcoin het duurst op 27 juni 2019 (prijs van 11.426,17 euro) en het goedkoopst op 15 februari 2019 (waarde van 3.177,63 euro). Hiertussen zat dus een verschil van ruim acht duizend euro!

Waar bewaar je jouw bitcoins?

Wanneer je de digitale munt koopt, wil je ze natuurlijk ergens veilig kunnen opbergen. Dit kan in een digitale portemonnee, beter bekend als wallet. Zo’n wallet heeft een publieke en een privésleutel. Het is geen sleutel zoals we die kennen, maar is een soort wachtwoord; een reeks van tientallen letters en cijfers die enorm lastig te raden is. De publieke sleutel is een soort brievenbus: het is een digitaal adres waar mensen wat naar toe kunnen sturen, alleen jij kan erbij met je geheime sleutel.

Er zijn vijf soorten wallets, namelijk op je computer, op je smartphone/tablet, online, op bepaalde hardware of op papier met QR-codes.

Wil je zelf snel en veilig handelen in de bitcoin? Dat kan bij Satos, het best beoordeelde cryptocurrency handelsplatform van Europa.