Energieopslag is een fundamenteel aspect van de overgang naar duurzame energie. Hoewel hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines steeds beter en efficiënter worden, blijft het probleem van de energieopslag bestaan. Wat gebeurt er bijvoorbeeld op een bewolkte dag als de zonnepanelen niet genoeg energie produceren? Of op een windstille dag als de windturbines niet werken? Dit is waar grootschalige duurzame energieopslag (GDHO) van pas komt.

In dit artikel zullen we uitleggen wat GDHO is, waarom het belangrijk is en enkele voorbeelden geven van hoe het in de praktijk wordt gebruikt.

Wat is grootschalige duurzame energieopslag?

GDHO is het proces van het opslaan van duurzame energie op grote schaal voor later gebruik. Het gebruik van duurzame energiebronnen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het weer, en dit resulteert in onregelmatige energieproductie. Om deze energie te gebruiken wanneer het nodig is, moeten we het opslaan voor later gebruik. Dit gebeurt door energie om te zetten in een andere vorm van energie die gemakkelijk op te slaan is, bijvoorbeeld opslaan van elektriciteit in batterijen, of door water te pompen naar een hoger niveau dat later weer naar beneden kan stromen om turbines aan te drijven (pomp-opslagsystemen).

Waarom is grootschalige duurzame energieopslag belangrijk?

Het belang van GDHO is tweeledig. Ten eerste maakt het de overgang naar een duurzamer energiesysteem mogelijk door de inconsistentie van duurzame energiebronnen op te lossen. Het biedt ook de mogelijkheid om zelfvoorzienend te zijn in energie, waardoor afhankelijkheid van fossiele brandstoffen sterk teruggebracht kan worden en op maat gemaakte energieoplossingen geleverd worden.

In de tweede plaats biedt GDHO een systeem dat ontworpen is om piektijden op te vangen. Het is beter voor het milieu om overtollige energie te bewaren in plaats van deze te laten verdampen, verspillen of terug te pompen naar het energieproductie net. In plaats daarvan kan deze energie worden opgeslagen voor later gebruik en terwijl de vraag naar energie afneemt.

Hoe wordt grootschalige duurzame energieopslag gebruikt?

Er zijn meerdere opslagsystemen die voor verschillende functies gebruikt kunnen worden. Hier zijn een paar voorbeelden van batterij opslag:

Batterijen: Er zijn batterijen die speciaal zijn ontworpen om grote hoeveelheden energie op te slaan. Deze werken door energie op te slaan in een elektrochemisch systeem, waarbij elektronen van de ene elektrode naar de andere stromen om energie op te slaan en vrij te geven.

Zout Batterijen: Deze batterijen zijn gebaseerd op natriumionen in plaats van lithium en zijn niet-brandbaar, een betere prestatie in extreme weersomstandigheden, een lange levensduur en zijn gemakkelijker te recyclen.

Waterstofopslag: Waterstof kan worden opgeslagen in een drukvat of in de vorm van een chemische oplossing. Het kan later worden omgezet naar elektriciteit wanneer nodig.

Conclusie

In de overgang naar een duurzamer energiesysteem is het belangrijk om opslagsystemen te gebruiken voor duurzame energiebronnen. Grootschalige duurzame energieopslag maakt de inconsistentie van duurzame energiebronnen op enige schaal op te lossen en maakt het ook mogelijk om piektijden op te vangen. Dit leidt uiteindelijk tot minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en op maat gemaakte energieoplossingen. Er zijn verschillende opslagsystemen beschikbaar, zoals batterijen, zout batterijen en waterstofopslag. Hier is echter nog verder onderzoek en ontwikkeling nodig om efficiënte en schaalbare oplossingen te vinden.

Bron: https://giga-storage.com/