Vraag jij je af welke gear het beste bij jou past? In dit artikel leg ik uit welke twee typen gamers er zijn en hierbij geef ik tips bij het uitkiezen van de juiste set-up. De begrippen :specs, toetsenbord, muis, headset en monitor worden onder de loep genomen en het belang van de juiste keuze wordt concreet beschreven.

Welke typen gamers zijn er?

Casual gamer:

De casual gamer gamed voor de gezelligheid en het sociale aspect dat het spel te bieden heeft. Chatten en samen op avontuur gaan is belangrijker dan op nummer één beëindigen. Deze gamer is vaak actief op de community-pagina’s, waarin hij gesprekken aangaat met andere gamers. Deze gamer is prijsgevoelig en kiest eerder voor goedkope spel uitrusting dan de meest geavanceerde uitrusting.

Competitive gamer:

De competitieve gamer is een type die het gamen serieus neemt en is prestatie gevoelig. Deze type wint liever alle potjes en kan vaak moeilijk omgaan met verlies. Top presterende gear is dus belangrijk voor de competitieve gamer. Je geeft vaker meer geld uit aan een muis, muismat en toetsenbord als je een competitieve gamer bent, omdat deze type gamer het belang van goed presterende gears weet en kent.

Wat betekent specs en waarom is het belangrijk?

Specs staat voor system specifications.  Dit bestaat uit een videokaart, processor, geheugen in ram, moederbord, harde schijf of solid state drive en koeling. Hoe sterker de specs zijn, des te hoger de fps zal zijn (frames per seconds). De frames per second staat voor het aantal beelden per seconde. Het gewenste aantal frames per seconds bij het gamen is minimaal 50, alhoewel een hogere frames per second winstgevend is. De samenhang van de specificaties moet goed zijn om een zo soepel en goed mogelijke prestatie te kunnen krijgen. Als je geen verstand hebt welke specs het beste bij jouw behoefte aansluit, dan raad ik je aan om advies te vragen aan een expert. Competitieve gamers kiezen eerder voor een goede/dure videokaart en processor (minimaal Nvidia 1070 GTX & intel core i7-6700k processor) terwijl de casual gamer voor een goedkope en relatief gezien ‘gemiddeld’ presterende specificaties kiest.

Hoe kies ik het juiste toetsenbord?

Er zijn twee soorten toetsenborden. Je hebt mechanische en membraan toetsenborden. Het verschil is dat bij mechanische toetsenborden het in klikken van de toetsen soepeler verloopt dan bij membraan toetsenborden. Competitieve gamers kiezen voornamelijk voor mechanische toetsenborden omdat elke seconde invloed kan hebben op de uitkomst. Een casual speler kiest voornamelijk voor een goedkope toetsenbord, hij vindt het namelijk niet belangrijk om snelle beslissingen te nemen en koppelt meestal zijn controller omdat hij het gamen fijner vindt.

gaming-toetsenbord

Een goede muis kan wonderen verrichten

Het kopje zegt het al: ‘’Een goede muis kan wonderen veroorzaken’’. Elk persoon heeft een andere vorm. Hierbij is het belangrijk om een goede muis te vinden die goed in je handen past. Ik gebruik de muis van Logitech en ik merk dat ik beter presteer sinds ik mijn muis heb veranderd.  

gaming-muis

Goed horen zal belonen

Bij First Person Shooters (CS:GO, PUBG & Call of Duty) is het belangrijk om voetstappen te horen en vervolgens hierop te anticiperen. Daarnaast is het communiceren met teamgenoten cruciaal tijdens het proces om te winnen. Een microfoon met geruis is dus niet lucratief tijdens het communiceren met teamgenoten. De casual gamer zal eerder voor een goed werkende microfoon kiezen omdat hij het chatten belangrijker vindt dan het luisteren van voetstappen.

gaming-headset

Is de monitor het belangrijkste onderdeel?

Het brein reageert op wat het ziet. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk te reageren op datgene wat je op je beeld ziet. Maar in hoeverre is de monitor in staat om een complex Monitors kan je verdelen onder drie categorieën namelijk: tv/monitors met >60Hz, 144Hz monitors en 240Hz monitors. Hz staat voor hertz (refresh rate) waarbij het beeld zich in dit geval 60 keer per seconde vernieuwd. Een hogere refresh rate betekent dat het beeld per seconde sneller vernieuwd. De casual gamer kent het verschil niet tussen een 60hz, 144hz en 240hz monitor. De competitieve gamer daarentegen kiest voor een monitor met een minimale refresh rate van 144hz. Ben je benieuwd welke monitor ik onlangs heb aangeschaft? Klik hier en lees mijn recensie.

Ter conclusie, een goede gaming set-up verschilt dus per type gamer. Competitieve gamers zijn relatief gezien meer kwijt aan specs en gear, omdat zij prestatiegericht te werk gaan terwijl casual gamers voor de gezelligheid gamen. Zij vinden prestatie dus niet belangrijk. Hopelijk heb ik jou voldoende kunnen informeren en inspireren in je keuze tot een behoefte vervullende gaming set-up.